Krav Maga

Krav Maga is een Israëlische zelfverdedigingssysteem. Krav Maga (uitspraak kraf magá; Hebreeuws voor contactgevecht) is een zelfverdedigingsmethode die ontstaan is in Israël. De grondlegger van deze methode is Imi Lichtenfeld (Imrich Sde-Or), kortweg Imi genoemd. Met Krav Maga kan iedereen, man, vrouw, jong en oud, zich verdedigen in de meest uiteenlopende situaties. De technieken zijn gebaseerd op instinctieve reacties en daardoor eenvoudig aan te leren.

De grondlegger, Imi Lichtenfeld, heeft het ontwikkeld om de leden van de Joodse gemeenschap in Bratislava te trainen om zich te verzetten tegen de bezetting door de Duitsers in aanloop naar WO II. Dat moest toen met name snel, simpel en effectief zijn. In het begin waren het alleen losse technieken, later is het tot een geïntegreerd systeem gemaakt. Krav Maga staat wereldwijd bekend als het meest realistische zelfverdedigingssysteem dat er is. Dit blijkt uit het feit dat het in meer dan 60 landen het officiële systeem voor justitie en defensie is.

Voor Imi was de belangrijkste reden om Krav Maga te ontwikkelen, dat iedereen, man of vrouw, jong of oud, in staat was om zich te verdedigen wanneer dat noodzakelijk was. Zijn motto was: ‘So that one may walk in peace‘. De technieken zijn gebaseerd op en (door-)ontwikkeld vanuit dat principe. Dat betekent bijvoorbeeld, dat je in zelfverdediging niet moet worden ‘gehinderd’ door regels.

Dit is dan ook direct het grootste verschil tussen een (vecht-) sport en een zelfverdedigingssysteem. Wanneer je traint op regels, train je op beperking. Krav Maga is ontwikkeld voor op straat. Er is geen scheidsrechter die ingrijpt en er zijn geen regels die zeggen ‘dat mag niet, dat is gevaarlijk’. De enige regels waar we hoe dan ook, aan gebonden zijn, zijn uiteraard de regels van de wet en de bijbehorende proportionaliteit.

Krav Maga is hierdoor dan ook geen ‘mooi’ systeem. We kennen geen sierlijke bewegingen, geen aparte stijlvormen, geen overbodige bewegingen. Het is een no-nonsense systeem waarbij alleen de effectiviteit telt. De technieken borduren voort op natuurlijke reacties en reflexen. Dit maakt dat je er in (relatief) korte tijd goed in kunt worden.

Het is een heel compleet systeem en we leren je technieken aan voor (verbale en fysieke) de-escalatie (oplopend in intensiteit, afhankelijk van de mate van agressie waarmee je geconfronteerd wordt) en voor wanneer het nodig is tegen messen, stokken, vuurwapens en meerdere aanvallers. Doordat het een jong systeem is (de meeste vechtsporten dateren van erg lang geleden), zijn de technieken ontwikkeld om om te gaan met de hedendaagse agressie en de ‘escalatieladder’ van de huidige maatschappij.

Eyal Yanilov

Eyal Begon aan Krav Maga in 1974 met Eli Avikzar (In die tijd en nog steeds de top van de Krav Maga instructeurs). Eyal heeft Krav Maga geleerd onder directe begeleiding van Imi Lichtenfeld, de founder van Krav Maga.

Eyal had een uitzonderlijke talent als een student in Krav Maga en later toen hij instructeur werd, was hij Imi’s assistent van begin jaren tachtig tot het overlijden van Imi in 1998. Eyal is de hoogste gegradueerde onder Imi en heeft van Imi de ‘Founders Diploma of Excellence’ ontvangen.

De Ontwikkeling Van Krav Maga

Omdat de wereld constant verandert, verandert Krav Maga mee. De tijd van nu, moderne conflicten, terrorisme, (zinloos) geweld op straat, bedreiging, agressiviteit, verbaal geweld etc. kunnen ook wij in aanrakingen komen met deze situaties.

Daarom heeft Krav Maga ook specialisaties op het gebied van politioneel, militair en anti-terreur en nog veel meer. Krav Maga ontwikkeld zich daarom door Eyal en zijn team van Top instructeurs om steeds weer effectiever en efficiënter te zijn om met deze dreigingen om te gaan.

KRAV MAGA GLOBAL

Self Defence & More is aangesloten bij de bond Krav Maga Global (KMG) welke is ontstaan in 2010 door Eyal Yanilov. Eyal heeft de bond ontwikkeld om Krav Maga over de wereld te verspreiden in een gestructureerde en op professionele wijze. Eyal heeft ook als doel dat KMG de hoogste standaard wordt van Krav Maga over heel de wereld.

Onder persoonlijk toezicht van Eyal heeft hij een Krav Maga Global team samengesteld welke over heel de wereld cursussen, trainingen en opleidingen verzorgen met diverse specialisaties. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het opleiden van instructeurs over heel de wereld. Zij hebben vele politie eenheden, militairen en burgers opgeleid tot Krav Maga specialisten. Kijk voor meer informatie op www.kravmaga.nl.